Odgovori na vaša vprašanja

Kako na splošno delimo maščobe?

Na splošno maščobe oz. lipide delimo na trigliceride, holesterol, fosfolipide, v maščobah topne vitamine A, D, E in K, ter na druge lipide. Trigliceride delimo na nasičene maščobne kisline (kratko verižne, srednje verižne, dolgo verižne) in na nenasičene maščobne kisline (enkrat nenasičene, večkrat nenasičene).

Med katere maščobe uvrščamo kokosovo olje?

Kokosovo olje sestavljajo rastlinske nasičene maščobe, ki jih imenujemo srednje verižni trigliceridi (angl. Medium chain triglycerides-MCT) ali srednje verižne maščobne kisline (angl. Medium chain fatty acids-MCFA).

Srednje verižne maščobne kisline vsebujejo med 6 in 12 ogljikovih verig. Te so C6 – kapronska kislina (angl. caproic acid), C8 – kaprilna kislina (angl. caprylic acid), C10 – kaprinska kislina (angl. capric acid) in C12 – lavrinska kislina (angl. lauric acid).

Kateri je pravi izraz za kokosovo olje - maslo, olje, maščoba?

Kokosovo maslo je rastlinska nasičena maščoba. Glavni razlog za različna imena (kokosovo olje, maslo ali maščoba) so različna agregatna stanja (tekoče in trdno), v katera se kokosovo olje spreminja v odvisnosti od temperature prostora, v katerem je shranjeno. V toplih deželah je zaradi višjih temperatur kokosova maščoba v tekočem stanju, v Evropi pa so temperature večinoma pod 23°C, zato je kokosova maščoba pri nas v trdni obliki.

Kaj je lavrinska kislina?

Lavrinska kislina je srednje verižna maščobna kislina, ki je znana in cenjena po celem svetu kot močan antiseptik, ki se uporablja v prehrambeni industriji, farmaciji in farmacevtskih dodatkih. Izmed srednje verižnih maščobnih kislin, ki so sestavni del kokosovega olja, je lavrinske kisline v kokosovem olju kar 45-53%.

Koliko lavrinske kisline vsebuje kokosovo olje Cobio?

Kokosovo olje Cobio vsebuje približno 50% lavrinske kisline.

Kako se presnavljajo srednje verižni trigliceridi (MCT)?

Srednje verižni trigliceridi (MCT) so zelo lahki za presnovo saj za presnavljanje ne potrebujejo prebavnih encimov trebušne slinavke ali žolča. Srednje verižni trigliceridi (MCT) se sproščajo v kri preko jeter in se ne skladiščijo v maščobno tkivo. Presnavljajo se z beta-oksidacijo (izgorevanje maščob) in porabijo kot gorivo za telo. To pomeni manj obremenitve za jetra, trebušno slinavko ter prebavni sistem, kar lahko vpliva tudi na absorpcijo drugih hranil.

Srednje verižni trigliceridi (MCT) se razbijejo v samostojne maščobne kisline še preden zapustijo želodec. Ko torej pridejo v tanko črevo ne potrebujejo nadaljnje predelave. Telo jih lahko preko portalne vene takoj pošlje neposredno v jetra, s čimer se izognejo lipoproteinskemu delu presnove. Jetra te srednje verižne trigliceride uporabijo kot gorivo za proizvajanje energije in jih ne shranjujejo kot maščobne celice. Z dvigom energije se pospeši presnova in s tem izgorevanje kalorij. Kalorije, ki jih pojemo so hitreje potrošene in tako jih ostane manj za skladiščenje v maščobnih celicah.

Zakaj je dobro zaščititi kožo s kokosovim oljem?

Pri kopanju ali tuširanju se odstrani zaščitni sloj olj na koži. Zato lahko koža kmalu postane groba in suha. Z dodanimi vlažilci koža ostane gladka in prožna, vendar ne nadomesti kislin in zaščitnih srednje verižnih maščob, ki ščitijo kožo pred gubanjem in okužbami.

Koža že naslednji trenutek po umivanju ponovno pride v stik z bakterijami, iz zraka, dotika, obleke. Preden telo z znojenjem in sproščanjem olj iz lojnic ponovno vzpostavi ravnotežje zaščitnega sloja kože, je koža bistveno bolj izpostavljena okužbam, še posebej če je poškodovana. Z uporabo ustreznega olja nadomestimo naravna zaščitna olja na koži ter hitreje vzpostavimo običajen zaščitni sloj na koži.

Kako uporabljati ekstra deviško kokosovo olje Cobio?

Ekstra deviško kokosovo olje Cobio lahko v kuhinji nadomesti vsa olja, margarine in masla. Odlično je za pripravo naravne kozmetike in nego celega telesa.

Ali lahko uporabljam kokosovo olje Cobio tudi na koži?

Kokosovo olje Cobio je povsem naraven izdelek, brez kakršnihkoli strupenih dodatkov, zato je primerno olje tako za kožo in lase. Kokosovo olje Cobio se tudi zelo hitro vpije in ne pušča mastnega občutka na koži.

Ali je kokosovo olje Cobio v tekočem ali v trdnem stanju?

Kokosovo olje Cobio je prozorno in v tekočem stanju pri temperaturah nad 26°C. Pri ohlajanju se strjuje. Pri temperaturah pod 23°C je snežno bele barve in v trdnem stanju.

Ali lahko kokosovo olje segrevamo?

Kokosovo olje spada med rastlinske nasičene maščobe, ki jih imenujemo srednje verižni trigliceridi (MCT). Olja sestavljena iz srednje verižnih trigliceridov (MCT) imajo zaradi kemijske zgradbe posebne lastnosti. Zaradi svoje nasičenosti so izjemno stabilni in obstojni pri višjih temperaturah. Ta olja so zato zelo primerna za kuho, peko in cvrtje.

Ali kokosovo olje Cobio vsebuje holesterol?

Kokosovo olje Cobio ne vsebuje holesterola, saj je to rastlinska nasičena maščoba.

Pri kateri temperaturi postane kokosovo olje Cobio trdno?

Kokosovo olje je pri temperaturi pod 23°C snežno bele barve in v trdnem stanju. Če ga postavimo v hladilnik, bo olje postalo zelo trdno.

Kakšna je razlika med deviškim in ekstra deviškim kokosovim oljem Cobio?

Ekstra deviško kokosovo olje Cobio se pridobiva iz prvega in edinega stiskanja kokosove sredice v eni uri od utrganega in odprtega kokosovega oreha, medtem ko je deviško kokosovo olje hladno stisnjeno zaradi relativno nizke temperature pri sušenju kokosa ter stiskanju brez gretja.

Kakšen je rok uporabe kokosovega olja Cobio?

Kokosovo olje Cobio ima rok uporabe najmanj dve leti.

Ali je potrebno kokosovo olje Cobio hraniti v hladilniku?

Kokosovo olje Cobio ni potrebno hraniti v hladilniku.

Ali kokosovo olje Cobio vsebuje heksan?

Kokosovo olje Cobio ne vsebuje topila heksan saj oznaka 100% ekološko in ekološki certifikat EU zagotavljata, da se pri pridelavi in predelavi kokosovega olja Cobio ne uporabljajo topila (npr. heksan), škropiva, gnojila ter drugi umetni dodatki. Kokosovo olje Cobio je narejeno po postopku DME, ki omogoča predelavo ekstra deviškega kokosovega olja, ki je hladno stisnjeno in pridobljeno v t.i. mokrem postopku in v kontroliranih, nizkih temperaturah. Zrele, zdrave in nepoškodovane kokosove orehe kmetje ločijo in jih odprejo najkasneje v 48 urah od obiranja. Takoj po odprtju kokosovega oreha se loči kokosovo meso od lupine z vrtečim strgalnikom. Proces se imenuje mokro mletje. Sveže postrgano kokosovo meso kmetje položijo na segreto, premikajočo se ploščo, kjer ga stalno obračajo. Ventilator nad ploščo vzdržuje nizko temperaturo in hitro izsuši kokosovo meso. Ko je kokosovo meso osušeno, ga kmetje hladno stisnejo z ročno prešo. Pridobljeno kokosovo olje nato očistijo z usedanjem, tako da ga pustijo stati 24 ur. Kokosovo olje nato kmetje pretočijo in ga pustijo stati teden dni, ga ponovno pretočijo in pustijo mirovati še tri tedne. V tej fazi je kokosovo olje očiščeno in primerno za polnjenje, vendar še vedno lahko vsebuje delce kokosa. Tako pridobljeno ekstra deviško kokosovo olje Cobio je najvišje kategorije, pridobljeno neposredno iz svežih kokosov zgolj z mehanskimi postopki in ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov (aditivov). Na tak način pridobljeno kokosovo olje Cobio je živo in polno hranljivih snovi.

Topilo heksan se uporablja pri suhem postopku pridobivanja kokosovega olja, tako imenovanega »kopra«, ki je še vedno najbolj razširjeno. Vendar na ta način ne nastaja kokosovo olje visoke kakovosti, saj po tem, ko kokosovo meso postrgajo iz skorje, kokosovo meso sušijo ob ognju, v pečeh ali na močnem soncu. Tako nastaja suha »kopra«, ki je ponavadi izpostavljena prahu, umazaniji in visokim temperaturam, dokler ni izločena vlaga. Iz te »kopre« nato pridobivajo olje s stiskanjem ali s pomočjo topil kot je heksan, ki lahko ostane v stisnjeni maščobi. Pri procesu morajo zaradi prisotnosti topil in nečistoč takšna olja ponavadi še skozi postopek rafiniranja, da bi olje očistili in odpravili vonj po dimu in tako olju podaljšali trajnost. Tako olje je rafinirano in pregreto ter večinoma tudi hidrogenirano.

Zakaj je kokosovo olje Cobio v plastični embalaži in ne v stekleni, ki je bolj zdrava?

Še preden smo se kot družba Cobio d.o.o. začeli ukvarjati s pakiranjem in prodajo najkakovostnejšega ekstra deviškega kokosovega olja smo se prepričali, da se kokosovo olje Cobio polni v tako embalažo, ki ne predstavlja grožnje vašemu zdravju. Pri raziskavi smo ugotovili, da je plastika PET/PETE popolnoma varna za človeško zdravje, ni toksična ali genotoksična in ne sprošča  škodljivih snovi (npr. antimonija). Poleg tega po standardih ameriške FDA (Food and Drug Administration) plastika PET/PETE popolnoma ustreza standardom za človeško prehrano in ne povzroča tveganja za zdravje. Plastika PET/PETE je odobrena tudi za shranjevanje in pakiranje zdravil (Povzeto po: “Polyethylene Terephthalate (PET) for Food Packaging Applications. International Life Sciences Institute; 2000, Washington, DC, p. 11.).

Poleg ameriških standardov pa smo preverili tudi druge standarde in pri tem prišli do podobnih ugotovitev. Npr. študija iz leta 2003 (Swiss Federal Laboratories for Materials Testing and Research) je pokazala, da tudi trditev nekaterih, da plastika PET izloča karcinogeni di (2-ethylhexyl) adipate (DEHA), ne drži.  (Več o tem : Kohler, M. (2003). Migration of organic components from polyethylene terephthalate (PET) bottles into water. (Report 429670). St. Gallen, Switzerland, Swiss Federal Laboratories for Materials Testing and Research). Tudi npr. glede vsebnosti BPA (Bisphenol A), ki se včasih navaja kot sestavina embalaže, nismo zasledili  nobenih poročil ali opozoril FDA ali EFSA (European Food Safety Authotity) glede vsebnosti BPA v plastiki PET ali možnosti prehajanja BPA v vsebino embalaže.

Aprila 2010 so se pojavili pomisleki s strani Environmental Health Perspectives glede antimonija ki prehaja iz plastike PET, vendar ti niso bili dokazani. V zvezi s tem je Švicarski zvezni urad za javno zdravje (Swiss Federal Office of Public Health) izvedel javno raziskavo, na podlagi katere je bilo ugotovljeno, da antimonij iz plastike PET sicer prehaja v hrano, vendar v popolnoma zanemarljivih količinah – le eno stotino od dovoljene količine emisije antimonija (po standardu WHO). Več o tem na tej povezavi:  http://www.sodis.ch/methode/forschung/pet/index_EN.  EFSA prav tako ni izdala nobenih opozoril glede plastike PET, ki je sicer ena najbolj primernih za recikliranje.

Po naših podatkih vse objavljene raziskave kažejo, da plastika PET/PETE ni škodljiva za zdravje. Pomembno je omeniti tudi to, da ne drži splošno mnenje, da je plastična embalaža cenejša.  Naša plastenka iz plastike PET je celo dražja kot primerljive steklene embalaže, saj je embalaža PET odpornejša, lažje transportirana in skladiščena kot steklena embalaža, pri manipuliranju z embalažo PET je manj omejitev, manjše je tveganje za mehanske poškodbe pri transportu in posledično manjša možnost vstopa mehanskih delcev v vsebino kot pri stekleni embalaži. Tudi to postavlja kokosovo olje Cobio med najvarnejše za končnega uporabnika.

Kako naročim večje količine?

Za večje količine pošljite povpraševanje na strani Veleprodaja

Kokosovo olje in raziskave:

  • atopijski dermatitis: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijd.12339/epdf