Špargljeva rižota
Lahka malica.
Sestavine (za 2 osebi):
- 100 g neoluščenega riža
- 200 g očiščenih špargljev
- 4 stroke česna
- 3 žlice hladno stisnjenega kokosovega olja Cobio
- sok ½ limone
- zeliščna sol
- mešanico provansalskih zelišč (rožmarin, timijan, šetraj, bazilika in pehtran
Priprava:
- Riž skuhamo v osoljeni vodi, kateri smo dodali ščep provansalskih zelišč.
- Šparglje narežemo (1cm velika kolesca), vršičke pustimo cele.
- V ponvi segrejemo hladno stisnjeno kokosovo olje Cobio, dodamo drobno nasekljan česen in kolesca špargljev ter hitro popražimo. Nato posolimo, dodamo še vršičke in dušimo 6 min na zmernem ognju (šparglji morajo ostati čvrsti).
- Proti koncu dodamo še sok limone in kuhan riž. Premešamo in postrežemo toplo. Po vrhu lahko naribamo malo parmezana.
Šparglje lahko pripravimo na enak način (brez riža) tudi kot predjed; takrat jih narežemo na večje kose ali pa jih pustimo cele.
Čas priprave: 25 minut